sunnuntai 15. elokuuta 2010

Ajan syvyys.

En muista lukeneeni tätä kirjoitusta ajan syvyydestä. Idea on hyvä, ja epistemologinen nöyryys on tärkeää. Tällä ajatuksella ei sinänsä ole mitään tekemistä uskontojen kanssa. Itseasiassa esimerkiksi jotkut hyvinkin näkyvät katoliset tahot allekirjoittavat näkemyksen.

Ajan syvyys on päätä huimaava. Maapallon ikä on melko tarkkaan neljä ja puoli miljardia vuotta. Sellaisen käsitteen ymmärtäminen normaalin ihmisjärjen arkikokemuksen kautta on liki mahdotonta. Katselin eilen isäntänäni toimivan professorin kalalammikossa asuvia karppeja ja kultakaloja. Niistä vanhin oli noin 25-vuotias. Patrilineaalinen sukupolven väli on ollut suvussamme noin kolmekymmentä vuotta. Isoisäni isällä on viitisenkymmentä suoraa elossaolevaa jälkeläistä, joilla on ollut laskutavasta riippuen yhteensä viitisenkymmentä isoisäni isän kanssa samassa sukupolvessa oleva esi-isää. Tämä sadassa vuodessa.

Haarautuminen on eksponentiaalista, ja 1800-luvun alkupuolella eläneellä esi-isällä olisi voinut (teoriassa) olla, sukupolven välin ja jälkeläisten määrän ollessa sama, noin 2000 yhteistä jälkeläistä noin 2000 aikalaisensa kanssa nykypäivänä. Tiedän jo, että näitä 1800-luvun esi-isiä on ollut ainakin jokaisessa pohjoismaassa (mahdollisesti islantia-lukuunottamatta), todennäköisesti myös kauempana. Jos kelataan vielä 100 vuotta taaksepäin, esi-isiä olisi noin satatuhatta. 1600-luvun esi-isiin kuuluisi koko silloisen Euroopan väestö ja 1500-luvulle koko maailma.

Viisisataa vuotta - tietenkin tämä on vain fiktiota, koska ihmiset eivät ole liikkuneet kuten nykyään, mutta tämä vain hieman venyttää aikaskaalaa - ja kaikki maailman ihmiset olisivat sukua keskenään. Ensimmäiset arkkieliöt voidaan jäljittää noin 3.5 miljardin vuoden taakse. Jos jäljittäisin esi-isiäni sinne asti, ja takaisin, tarvittaisiin kaukaisten serkkujeni lukumäärän normaalilla lukujärjestelmällä kirjoittamiseksi ylös useampi nidottu kirja.

Ihminen on yksi pitkäikäisimmistä monisoluisista eläimistä. Yhden ihmisen eliniän aikana elää bakteereja neljä miljoonaa sukupolvea. Kolmen ja puolen miljardin vuoden aikana bakteerisukupolvia 1.8*1014, ja yhdellä bakteerilla tulisi jälkeläisiä olemaan kolmen ja puolen miljardin vuoden jälkeen niin monta, että aukikirjoitetussa luvussa olisi numeroita täyttämään maailman suurimman kirjaston hyllyt kymmeneen kertaan.

Ihmisen muisti ulottuu yleensä muutaman vuoden ikään, ensimmäiset muistot aikuisella ovat peräisin tyypillisesti neljännen ikävuoden tienoilta. On erittäin harvinaista, että yksilöllä on selkeitä muistoja yli sadan vuoden takaa, siitä yksinkertaisesta syystä, että yli satavuotiaat ihmiset ovat harvinaisia. Jos katsoo suhteellisen kirkkaaseen veteen, voi nähdä ehkä 20 metrin syvyyteen, Punaisen meren kaltaisessa meressä ja kirkkaassa auringonpaisteessa ehkä 50 metrin syvyyteen. Jos ihmisen 100 vuoden muisti vastaa punaisen meren 50 metrin näkyvyyttä, olisi 3.5 miljardia vuotta matka, joka on neljä kertää suurempi kuin kuun etäisyys maasta. Jos - ja tämä on tietenkin mahdotonta - meri olisi niin syvä, ja gravitaatio vakio, sen pohjalla oleva paine olisi suurempi kuin maapallon ytimessä. Tosiasiassa vesipallo, jonka halkaisija olisi niin suuri, painaisi lähes yhtä paljon kuin aurinko.

Ajattelin laittaa tähän ensin jotain New Age-musiikkia soimaan, mutta tämä juttu on riittävän space.

3 kommenttia:

Kari Visala kirjoitti...

Toinen "syvyys", mitä voi kanssa pohtia on se, että jos kvanttimekaniikan monimaailmatulkinta on totta ja rinnakkaisia haaroja vielä paljon käsittämättömämpi määrä kuin maapallon ikä, niin kasvattaa se melkoisesti todennäköisyyttä, että jossakin haarassa on syntynyt elämää.

Anonyymi kirjoitti...

Silti.

GM kirjoitti...

Miettii siinä kans bakteerien evoluution vauhtia..ei ihme että näitä sairaalabakteereita sun muuta mukavaa tupsahtelee esiin.

Tuo suurten lukujen hahmotus on tosiaan vaikeaa ja usein kun mittayksikköä muutetaan, se skaalautuu todellisuuteen paljon paremmin, kuten tässä hyvässä esimerkissäsi jäsentelit. Raha, joka valmiiksi on kohtuullisen abstrakti käsite erilaisine arvostuksineen, tuntuu olevan ainakin valtionpäättäjille välillä vaikea pala käsittää, kun miljoonat ja miljardit tuntuvat menevän sekaisin.

Jos miljoonan muuttaa sekunneiksi ja siitä edelleen suuremmiksi ajan yksiköiksi, päädytään noin kahteentoista vuorokauteen. Miljardi sekuntia taas on noin 32 vuotta! Hee...

Etäisyydet ja massat avaruudessa ovat myös vaikeita ymmärtää. Kelatkaapa vaikka kuinka kaukana Pluto on auringosta jos supistetaan aurinkokuntaa niin että Maa on vaikkapa metrin päässä auringosta :)