torstai 28. toukokuuta 2015

Hallitusohjelma & säästöt.

Kommentoin, vielä vajavaisin tiedoin, nyt esitettyjä käsityksiä hallitusohjelman säästöistä. Koska yksityiskohdat ovat vielä hieman auki, osa käsityksistäni voi olla vääriä; näinollen varaan tässä sen että saatan hyvin olla väärässä.

Ensinnäkin hyviä puolia:
  •  Asuntolainan korkovähennysoikeuden poiston nopeuttaminen. Tämä on ihan hyvä idea. En kannata verotukia asioissa joissa ne eivät ole hyödyllisiä. Parempi on painaa kokonaisveroastetta alas kuin kikkailla vähennyksillä.
  • Vuorotteluvapaa. En ole kyllä sitä mieltä, etteikö sosiaaliturvajärjestelmää ja työelämää tulisi uudistaa siihen suuntaan että vapaavuosia yms voisi viettää, mutta ne tulisi yhdistää järjestelmään jossa vapaat maksetaan esimerkiksi omasta eläkkeestä; tämä toimisi sosiaalitilin ja rahastoivan eläkejärjestelmän kanssa, nykyisin se on huono.
  • Eläkkeistä säästäminen; tätä pitäisi olla enemmänkin. Indeksin jäädyttäminen on nykyisissä oloissa vähän riskaabeli homma, koska inflaatio on nollassa. 
  • Erilaiset T&K- ja elinkeinotuet ja maataloustuet: Näitä on syytä vähentää, ne eivät tee mitään positiivista taloudelle. 
Huonoja puolia:
  • Opintotuki. En vastusta tukien vähentämistä sinänsä, mutten usko että opintotuen leikkaus hyödyttää. Opintojen viivästyessä ja opintotuen leikkurin iskiessä, ihmiset turvautuvat sitten toimeentulotukeen ja erilaisiin byrokraattisiin puljauksiin. Tätä tapahtuu jo nyt; systeemi on rikki tavalla, jota ei voi korjata tekemällä enemmän sitä mikä sen on rikkonutkin. Tehokkain keino olisi siirtää kaikki opintotuki yksinkertaisesti "palkaksi" jota maksetaan opintojen suorittamisesta, poistaa kaikki muu kyttäys ja tulorajat. Nyt ehdotettu leikkaus tulee tosiasiassa kalliimmaksi; veikkaan että säästettyä euroa kohden menetetään noin 1.2 euroa kun muut menot kasvavat.
  • Yliopistojen rahoitus. Tässä kohtaa soisin kyllä isommankin leikkauksen vaikka se itseäni uhkaakin; suurempi ongelma on mikromanageroinnin henki joka hallitusneuvotteluiden myötä on syntynyt. Yliopistoja pitäisi pakottaa keventämään hallintoaan; puolet sellaisista "johtajista" pois joiden alaiset pyörittävät excel-showta. Kaikenlaiset vanity-projektit ja pyramidinrakennukset, suuruudenpalvonta ja muu sekoilu kuriin.  Professorien työajasta ipittäminen oli kyllä mauttomuuden huippu. Itse en edes tavoittele professuuria siksi, että vaikka palkka olisi reippaasti kovempi, työmäärä on murhaava. 
  • 1.6 miljardia "kärkihankkeisiin". WTF, valtio ei poimi voittajia piste. Tämä on Kepun aluepoliitista keppostelua. 1.6 miljardia voidaan toki investoida, mutta se pitäisi investoida sinne missä infraa tarvitaan ja missä se on taloudellisen toimeliaisuuden edellytyksenä. 
Mitä olisi tarvittu, mutta ei ollut:
  • Palkat jäihin julkisella sektorilla koko hallituskaudeksi.  Erityisesti kaikilla niillä, joiden palkka ylittää mediaaniansion. (Itseni mukaanlukien!!)
  • Hallinnollisten johtotehtävien raju karsiminen ja yksikkökokojen pienentäminen. Keskitetyt hallinnot tuhlaavat valtavia määriä rahaa ja rakentavat pyramideja rahoilla joilla voisi hoitaa ihmisiä. 
  •  Enemmän veronkevennyksiä palkkaveroihin ja eläkemaksuihin. 
  • Sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisvaltaisempaa remonttia ja epäjatkuvuuksien ja byrokratian karsintaa: Takaisinperintätarvetta pitäisi karsia sovitellussa työmarkkinatuessa yms, ja muutoinkin suunnata systeemiä kohti perustulomallia, siis sellaista jossa sosiaaliturvan taso on riippumattomampi elämäntilateesta ja sen yhdistäminen palkkatuloihin tapahtuu joustavasti niin, ettei koskaan ole mielekästä miettiä "kannattaako" työtä ottaa vastaan. 

Yleisestiottaen neljän miljardin sopeutus on OK, mutta minusta hieman vähän. Olisin tähdännyt kymmenen miljardin keventämiseen kuluista ja kahden ja puolen miljardin investointeihin. 

2 kommenttia:

Tivi kirjoitti...

Minä fanitan hallitusohjelmasta lisäksi perustulokokeilua, kauppojen aukioloaikojen vapautusta, ja kuntaliitosten irtisanomissuojan poistoa.

Hallitusohjelman liitteissä haaveillaan että yliopistot säästäisivät hallinnosta, esimerkiksi ulkoistamalla hallinnon ja titetojärjestelmät keskitetylle hallintopyramidille. Katsoo kuinka siinä käy :).

Tiedemies kirjoitti...

Lisäksi positiivista tuossa ohjelmassa on kuntien virkamiesten irtisanomissuojan poisto. Se olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten.